Airmen Graves & Memorials 

Hieronder een overzicht van graven en monumenten in Zeeland en daarbuiten. Allemaal hebben ze een relatie met Zeeland en de luchtoorlog. Veel vliegeniers zijn herbegraven na de oorlog. Zo zijn alle omgekomen Amerikanen herbegraven op een militaire begraafplaats zowel in Nederland als daarbuiten. De Duitsers zijn ook herbegraven op  militaire begraafplaatsen. Omgekomen Common Wealth vliegeniers zijn niet allemaal herbegraven. De nabestaanden van een vliegenier mochten aangeven wat er met hun geliefde moest gebeuren. Dit is de reden waarom er in veel landen nog vliegeniers begraven liggen. Zo ook in Zeeland. In meer dan 15 Zeeuwse plaatsen liggen vliegeniers uit de tweede wereldoorlog begraven. Veel vliegeniers zijn nog steeds vermist. Zij hebben geen graf. Hun namen staan te lezen op verschillende monumenten in binnen- en buitenland.

Dedication:

This page is dedicated to the memory of the men and women of the Allied Countries who, during World War Two, gave their lives so that we might live.

"They shall grow not old

As we are left grow old

Age shall not weary them

Nor the years condemn

At the going down of the sun

And in the morning

WE WILL REMEMBER THEM"

Netherlands American Cemetery and Memorial

De Netherlands American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Ruhrgebied, gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Runnymede Memorial

Het Air Forces Memorial te Runnymede herdenkt meer dan 20,000 vliegeniers die hun leven gegeven hebben in Tweede Wereldoorlog gedurende operaties vanaf verschillende vliegbases in Engeland en Noord & West Europa en van wie het graf onbekend is.

Meer op de website van CWGC over de Runnymede begraafplaats.

RAF Wickenby Memorial

Ter herinnering aan de omgekomen vliegeniers van de 12 en 626 RAF Bomber squadrons.

Bomber Command Memorial London

In 2012 heeft Bomber Command eindelijk de waardering gekregen die het verdient. Pas in dit jaar werd er in London een monument onthuld voor de vele slachtoffers die in RAF Bomber Command omgekomen zijn. Geen legeronderdeel heeft zulke zware verliezen geleden als RAF Bomber Command. Deze afdeling is veel bekritiseerd vanwege de bombardementen op de Duitse steden. De bombardementen kostten aan veel burgers het leven. Toch was Bomber Command lange tijd vrijwel het enige wapen dat door de geallieerden tegen de Duitsers kon worden ingezet. Met als gevolg ruim 55.000 slachtoffers.

Lt. Stover, Oude Tonge

Monument op de chrashlocatie voor Lt. Stover, vlieger van de P47 welke bij Oude Tonge neerkwam op 30 Juli 1943. Hij is begraven te Neuville, begraafplaats in Belgie.

Cambridge American Cemetery and Memorial

De Cambridge American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en een Kapel dichtbij het dorp Madingley in Cambridgeshire. Het werd geopend in 1956 en herdenkt de militairen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Lancaster LM459 Memorial, Sommelsdijk

Memorial ter herinnering aan de bemanning van de Lancaster LM459 welke 28 Mei 1944 verongelukte te Sommelsdijk. Allen kwamen om en zijn begraven te Sommelsdijk.

Lancaster JB409, Krabbendijke

12 mei 1944 stortte de Lancaster JB409 neer. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om. Er is een monument opgericht ter herinnering aan de bemanning.

Noorderbegraafplaats Vlissingen

Canadese begraafplaats Bergen op Zoom

Begraafplaats Zoutelande

Begraafplaats Renesse

Hier is begraven Ac1 Henry Linton Millward – een RAF man bij 811 squadron –Hoe het stoffelijk overschot daar terecht is gekomen is vooralsnog onbekend.

Aangespoeld op het strand is niet onmogelijk maar nauwelijks denkbaar. Aan wal gebracht door een vissersboot zou een reële mogelijkheid kunnen zijn maar wij beschikken niet over gegevens om een en ander te verifiëren.

Begraafplaats Driewegen

Tijdelijk graven

Begraafplaats Haamstede

Op de begraafplaats van Haamstede werden Duitsers begraven. Allen zijn na de oorlog herbegraven o.a. te Ysselsteyn.

Monument zeedijk 's Gravenpolder

Begraafplaats Kapelle

Monument Zoutelande

Monument Aagtekerke

Begraafplaats Kats

Begraafplaats Aardenburg

Begraafplaats Breskens

Begraafplaats Cadzand

Begraafplaats Colijnsplaat

Begraafplaats IJzendijke

Begraafplaats Kamperland

Begraafplaats Schoondijke

Begraafplaats Wilhelminadorp

Begraafplaats Wissenkerke

Begraafplaats Yerseke

Begraafplaats Ysselsteyn

WO 1 graven Noorderbegraafplaats Vlissingen