Herdenking monument Krabbendijke

Adoptie monument

Het Calvijn College heeft sinds 2011 het monument aan de Noorddijk te Krabbendijke geadopteerd. Voor het 4 en 5 mei comité heeft de adoptant de verplichting om aandacht te besteden aan het monument. Het Calvijn College heeft de taak op zich opgenomen om ieder jaar een herdenking te organiseren met leerlingen. "Het is belangrijk om samen met leerlingen stil te staan bij de noodzaak om te herdenken. Het maakt leerlingen bewust van de vrijheid waarin we leven. Voor leerlingen is het ook van belang dat ze de omgevingsgeschiedenis kennen."

Samen met Wings to Victory hopen ze structureel een herdenking te organiseren in de maand mei. Het doel is dat leerlingen actief betrokken zijn bij de organisatie en uitvoering van de herdenking. 

De eerste herdenking heeft in 2012 plaats gevonden.

Het monument is ter nagedachtenis aan de zeven bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper welke op 12 mei 1944 te Krabbendijke omkwamen.

Op maandag 13 mei 2013 heeft er weer een herdenking plaats gevonden. De leerlingen van het Calvijn College en de Memorial Flight van Wings to Victory hebben samen met  Gemeente Reimerswaal,  Koninklijke Luchtmacht en Dutch Canadian Scottish Memorial Pipes and Drums Band in een stijvolle plechtigheid de zeven omgekomen bemanningsleden van een Lancaster bommenwerper herdacht.

Foto's van de herdenking

De traditionele herdenking van de bemanning van de gecrashte Lancaster bij Krabbendijke had op 12 mei 2014 een bijzonder karakter.  Zeventig jaar geleden verloren zeven jonge vliegeniers hun leven tijdens hun missie naar bezet gebied. Indrukwekkend was het aandeel in de herdenking door de neef  van Navigator Sgt. J.H. Barton. Als vertegenwoordiger van de familie was hij speciaal vanuit Chicago overgekomen om het eerbetoon aan onder andere wijlen zijn oom mee te maken. Ondanks het slechte weer maakten twee Harvards van de Koninklijke Luchtmacht een indrukwekkende "fly-by". 

Enkele foto's van de herdenkingsplechtigheid.