Zeeuwse vliegeniers

Andries van der Poest Clement

Dries van der Poest Clement is een Zeeuwse vliegenier die al ruim voor de tweede wereldoorlog zijn brevet haalde. In de meidagen van 1940 voerde hij strijd tegen de Duitse overmacht. Was werkzaam in het verzet gedurende de oorlog en ging na de bevrijding vliegen in het Nederlandse Auster squadron onder RAF vlag. In 1945 vloog hij in slecht weer tegen een berg en werd zwaar gewond. Dit was het einde van zijn actieve vliegcarrière. 

 

Gilles Almekinders

Gilles werd geboren in Rilland-Bath op 9 maart 1918. Hij vloog vanuit Engeland als boordschutter bij het 320 Dutch squadron op de B25 Mitchell. Gilles behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst. Hij ontving als Sergeant vliegtuigschutter het Vliegerkruis bij K.B. No 10 van 12 oktober 1944. "Gedurende geruimen tijd bij het 320e Squadron R.D.N.A.S. van Onzen Marine Luchtvaart Dienst in het Verenigd Koninkrijk, in oorlogsvluchten tegen den vijand blijk gegeven van moed, bekwaamheid, volharding en plichtsbetrachting." Hij overleefde de oorlog en verhuisde naar Canada. Daar is hij ook overleden.

Leendert Jonker

Leendert Jonker werd geboren op 29 juli 1916 te Noordgouwe. Hij diende als boordschutter bij het 320 Dutch Squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst. 

Joseph Bukkens

Joseph Bukkens werd geboren op 8 juni 1918 te Vlissingen. Hij diende als waarnemer bij het 320 squadron . Hij behoorde tot de Nederlandse Luchtmacht.

Johannes But

Johannes But werd geboren op 21 februari 1916 te Souburg. Hij diende als telegrafist bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Johannes But behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

Pieter Cijsouw

Pieter Cijsouw werd geboren op 7 juli 1911 te Westkapelle. Hij diende als telegrafist bij het 321 squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

Hermanus Jan Hendrik Daanen

Hermanus Jan Hendrik Daanen werd geboren op 21 december 1916 te Vlissingen. Hij diende als vlieger/waarnemer bij de KNIL.                                         Daanen heeft in Engeland een vliegopleiding gevolgd en heeft daarna, vanuit Australië als vlieger/waarnemer talloze bombardementsvluchten uitgevoerd met een B25 Mitchell.

Uiteindelijk omgekomen op 7 december 1944 bij het neerstorten van een C47 bij Cairns.

Augustinus Cornelis Haers

Augustinus Cornelis Haers werd geboren op 23 februari 1921 te Philippine. Hij diende als vlieger bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Nederlandse Luchtmacht.

Adriaan Hamelink

Adriaan Hamelink werd geboren op 17 maart 1917 te Goes. Hij diende als telegrafist bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

Jacob Laurens den Hollander

Jacob Laurens den Hollander werd geboren op 2 mei 1916 te Axel. Hij diende als vlieger/waarnemer bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.  Voor zijn inzet als commandant van een vliegboot in Nederlands-Indië werd hij in 1941 onderscheiden met het vliegerkruis.  Later ontving hij voor zijn 63 oorlogsvluchten boven de Indische Oceaan en 31 bombardementsvluchten boven bezet Europa een tweede Vliegerkruis. Hij verliet de dienst als schout-bij-nacht vlieger-waarnemer. 

Cornelis den Hollander

Cornelis den Hollander werd geboren op 28 maart 1916 te Grijpskerke. Hij diende als boordschutter bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

Adriaan Willem Klaassen

Adriaan Willem Klaassen werd geboren op 9 maart 1917 te Breskens. Hij diende als boordschutter bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

Geboren te Breskens, 9 maart 1917.

Overleden te St. Aubin de Scellon, 13 juni 1944.

Zoon van Eliza en Geertruida Klaassen van Overbeeke.

Broer van Eliza Klaassen.

Een hardwerkende schippers familie.

Adriaan is ontsnapt vanuit Nederland op 16 mei 1940 met de Hr.Ms. Batavier II en aangekomen in Cherbourg op 31 mei 1940.

Adriaan werd automatisch toegewezen aan de Marine als soldaat 2.

In 1943 kwam hij terecht in Dunsfold bij het 320 Dutch Squadron RAF.

Adriaan was mitrailleurschutter op een North American Mitchell B-25D (FR 205).

Na een aanval op het op het spoorwegemplacement te Lisieux (halverwege de spoorlijn Cherbourg – Parijs) in de nacht van 12 op 13 juni 1944, werd de Mitchell aangeschoten en stortte neer.

De vijfkoppige bemanning met onder andere Adriaan werden gedood bij Lisieux begraven. 

Hun stoffelijke resten werden na de oorlog herbegraven op het ereveld Grebbeberg, 28 februari 1950.

Ter nagedachtenis aan Adriaan is ook zijn naam gegraveerd in het “Gedenkteken Luchtvarenden” in Soesterberg.

Adriaan werd onderscheiden met een Vliegerkruis.

Jan Knuit

Jan Knuit werd geboren op 26 oktober 1916 te Hansweert. Hij diende als vlieger, maar vloog niet operationeel. Knuit behoorde tot de Nederlandse Luchtmacht in Engeland. 

Johannis Kosten

Johannis Kosten werd geboren 12 mei 1914 te Souburg. Hij diende als waarnemer bij het 320 Dutch squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Marine Luchtvaart Dienst.

 

Pieter Jacobus Kousemaker

Pieter Jacobus Kousemaker werd geboren op 17 juni 1913 te Arnemuiden. Hij diende als vliegr/waarnemer, maar vloog niet operationeel. Kousemaker behoorde tot de Nederlandse Luchtmacht. 

Bernardus Eduardus van Opdorp

Bernardus Eduardus van Opdorp werd geboren op 8 december 1920 te Hoek. Hij was leerling boordschutter in 1940 bij de Marine Luchtvaart Dienst. Hij vloog niet operationeel.

Mattheus Stroosnijder

Mattheus Stroosnijder werd geboren op 30 maart 1911 te Yerseke. Hij diende als telegrafist bij het 320 Dutch squadron van de RAF en het 860 Dutch squadron van de Fleet Air Arm(FAA).

Herman Hendrikus Vader

Herman Hendrikus Vader werd geboren op 9 februari 1920 te Vlissingen. Hij diende als vlieger/waarnemer bij het 860 Dutch squadron van de Fleet Air Arm(FAA).

Willem de Vries

Willem de Vries werd geboren op 28 februari te Vlissingen. Hij diende als vlieger bij het 322 squadron van de RAF. Hij behoorde tot het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger(KNIL). 

Lambertus Douwes Wolters

Lambertus Douwes Wolters werd geboren op 17 juni 1919 te Colijnsplaat. Hij diende als vlieger bij het 322 squadron van de RAF. Hij behoorde tot de Nederlandse Luchtmacht.

 

Informatie uit archief Wings to Victory en website NIMH.

Heeft U meer informatie over bovenstaande vliegers dan vernemen wij dit graag!.