Projecten

Hieronder vind U informatie over lopende en afgeronde projecten van Wings to Victory. Deze projecten worden door vrijwilligers van Wings to Victory uitgevoerd. Ook U kunt helpen aan projecten. Meld U aan als vrijwilliger.

Step van der Poest Clement

Dries van der Poest Clement is een Zeeuwse vliegenier die al ruim voor de tweede wereldoorlog zijn brevet haalde. In de meidagen van 1940 voer hij strijd tegen de Duitse overmacht. Was werkzaam in het verzet gedurende de oorlog en ging na de bevrijding vliegen in het Nederlandse Auster squadron onder RAF vlag. In 1945 vloog hij in slecht weer tegen een berg en werd zwaar gewond. Dit was het einde van zijn actieve vliegcarrière. Na zijn herstel, waarbij er blijvend letsel was aan één been, gebruikte Dries van der Poest Clement een step met daarop een motortje. Dit was er door hem zelf opgebouwd. Zo reed hij rond in Nisse en omgeving. Deze step wordt momenteel opgeknapt.

PH-UCS Piper Cub L4

Verandering van verfschema. Na vele jaren met een "Indië" schema gevlogen te hebben is dit in 2013 verwijderd en is een "USAAF"  schema aangebracht. Vele uren zijn er in dit project gestoken. De PH-UCS vliegt met regelmaat in de Wings to Victory Memorial Flight.

Tiger Moth hout

Een 3d Tiger Moth van hout is gemaakt door Krijn Krijnssen. Bedoeld om foto's mee te maken voor kinderen.

PH-NET

De PH-NET heeft in 2013 de ontbrekende RAF coderingen weer terug gekregen.

Airspeed Oxford monumentjes

Van diverse gevonden onderdelen van de Airspeed Oxford die bij Zoutelande terug gevonden zijn, zijn monumentjes gemaakt. De onderdelen zijn gereinigd, gestraald, voorzien van een blanke lak en op een houten blokje geplaatst. Een aantal van deze herinneringen aan P/O James, die op 7 oktober 1944 omkwam toen zijn vliegtuig neergeschoten werd, zijn overhandigd aan familieleden. Zij brachten in 2010 een bezoek aan Zoutelande toen daar een monument werd onthuld.

Staartwiel Bristol Beaufighter

R2800 motor

De R2800 stermotor van Pratt & Whitney wordt over het algemeen als één van de beste beoordeeld. Vrijwilligers van Wings to Victory zijn bezig om de geheimen te ontsluiten van een gecrasht exemplaar. Voor de belangstellenden is een uitgebreide beschrijving hier als PDF-bestand te downloaden.

Demontage van de R2800 is een zware klus. Als dan uiteindelijk de propas los komt geeft dat veel voldoening. Het kostte wat klappen en spieën maar de as zag er behoorlijk gaaf uit. Het materiaal was van goede kwaliteit. Uit onderstaande foto's blijkt de voldoening.

Gipsy Major motor

Torpedo motor

Wachthokje Luchtmacht

Monument Zoutelande

Door een aantal inwoners van Zoutelande is in 2011 een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen vlieger van een Airspeed Oxford. Wings to Victory verleende medewerking aan dit mooie initiatief. Zo werd een propellerblad aangeleverd en opgeknapt wat gebruikt is voor het monument. Meer informatie is te vinden in de database en Airmail nummer 29.

Monument Aagtekerke

Door de dorpsraad van Aagtekerke is in 2013 een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van een Douglas Boston die op 22 oktober 1943 in Aagtekerke neerkwam. Hierbij kwamen alle bemanningsleden om het leven. Wings to Victory verleende medewerking aan dit mooie initiatief. Zo werden vliegtuigresten aangeleverd wat gebruikt is voor het monument. Meer informatie is te vinden in de database en Airmail nummer 40.

Tiger Moth instrument paneel

Rudder Spitfire repro

B24 propeller

Pigeon Box RAF repro

 

Tijdslijn Luchtoorlog 1939-1945 van dag tot dag 

Wings to Victory heeft in voorbereiding een beschrijving van dag tot dag wat er boven Zeeland gebeurde tijdens wo2. Dit is een enorm project waaraan vele honderden uren besteed worden. Elk voorval wat met de luchtoorlog te maken heeft zal hierin terug te vinden zijn. Dit project zal een uitermate belangrijk en uniek geheel gaan worden over de Zeeuwse Luchtoorlog geschiedenis. Duizenden pagina's zullen "on line"  komen.