"All Gave Some" 

"Some Gave All"

"Lest we Forget Them All"

 

        The yearly 19th september Remembrance Service at Steenbergen           

                                         Cemetery by Wings to Victory

 

           De  jaarlijkse 19 september herdenking op de RK begraafplaats te steenbergen georganiseerd     

                                                                                   door Wings to Victory

 

                                                                                          is a tribute to:

Wing Commander Guy Gibson & Squadron Leader Jim Warwick

 

                                                                                                                      Squadron Leader Guy Gibson

 

                                                                       Squadron Leader Jim Warwick

  Info:

 

Personel info about S/L Jim Warwick

Persoonlijke gegevens over S/L Jim Warwick

Early graves Gibson & Warwick at Steenbergen/vroegere graven Gibson & Warwick in Steenbergen 

Informatie via Dhr Jan van den Driesschen.

 

                                                    Jan van den Driesschen & Wings to Victory:

In 2012 heeft Jan van Huuksloot, bestuurslid van Wings to Victory, na vele jaren weer contact gekregen  met een oude kennis, Jan van den Driesschen. Jan van den Driesschen is al vele jaren betrokken bij menige herdenking voor Wing Commander Guy Gibson en Squadronleader Jim Warwick. Beiden liggen begraven te Steenbergen. Hun vliegtuig, een DeHavilland Mosquito, "crashte" daar op 19 september 1944. In de jaren zeventig troffen Jan van den Driesschen en zijn vrouw beide graven in een zwaar verwaarloosde staat aan. Vanaf die tijd hebben zij veel tijd besteedt aan het schoonmaken en bijhouden van de graven. Elk jaar werden er ook herdenkingen gehouden; op Gibson's verjaardag, de crashdatum en op 4 mei. Dhr en mevrouw van den Driesschen hebben door de jaren heen vele Bomber Command veteranen op bezoek gehad. Mannen zoals Sir Arthur Harris, Leonard Cheshire, en vele anderen zijn door de jaren heen op bezoek geweest bij de familie van den Driesschen. Ook Guy Gibson's vrouw, Eve, heeft verschillende keren gelogeerd bij de van den Driesschens. Menig kado werd geschonken en het huis van Jan is dan ook rijkelijk gevuld met herinneringen aan Gibson, het 617 squadron en RAF Bomber Command. Jan heeft zelfs een boek geschreven over de aanval van het beroemde 617 squadron op de dammen in het Ruhrgebied in Duitsland. Het boek is getiteld; Dammenbrekers. Van het boek bestaat ook een Engelse vertaling. Door de jaren heen werd echter de groep rond de herdenkingen steeds kleiner. Jan van den Driesschen zocht al enige tijd naar een mogelijkheid om de herdenkingen ook in de toekomst zeker te stellen. Ook zou hij graag in Nederland een permanente plaats ingericht zien waar aandacht wordt geschonken, niet alleen aan Gibson, maar ook aan het 617e squadron en geheel RAF Bomber Command. Daar dit uitermate goed bij de doelstelling van Wings to Victory past hebben we in 2012 de belofte aan Dhr van den Driesschen gedaan om dit te gaan realiseren. Veel stukken uit de verzameling van Dhr van den Driesschen zijn geschonken aan Wings to Victory. In het museum is een vitrine ingericht. In september 2012 is er voor het eerst deelgenomen aan de herdenking op de begraafplaats van Steenbergen. Op 19 september 2013 is door Wings to Victory de eerste flyby gemaakt met de "Wings to Victory Memorial Flight"  over de graven van W/C Gibson en S/L Warwick. 

                                     Wings to Victory & W/C Guy Gibson & S/L Jim Warwick

Op 19 september 2014 is er door Wings to Victory een herdenking georganiseerd op de RK begraafplaats bij de graven van W/C Gibson en S/L warwick. Met medewerking van de Koninklijke Luchtmacht, de Royal Air Force, de Engelse Ambassade, de Gemeente Steenbergen, de Pius X school, Arjan van der Pligt van Hotel de Wallevis, meerdere muziek verenigingen en diverse clubs uit het United Kingdom. Het Vliegend Museum Seppe verzorgde de fly by. Er was voor de herdenking veel belangstelling vanuit de bevolking.

De herdenking van 19 september zal elk jaar worden gehouden en de organisatie is in handen van Wings to Victory.

                                                                                                                     Gemeente Steenbergen:

In de Gemeente Steenbergen zijn naast de begraafplaats diverse markante punten die verwijzen naar dit vliegtuigongeval. Bij de ingang van de begraafplaats zijn diverse plaquettes geplaatst met informatie, zo is er een monument  in het park van de stad Steenbergen en is de crashplaats, in de Mosquitostraat,  gemarkeerd met een bronzen plaquette. Hier is ook de Britse vlag bestraat in het wegdek.

Door de jaren heen zijn er meer straten vernoemd naar Guy Gibson, Jim Warwick en de "dambusters." Zo is er de "Gibsonstraat", de "Warwickstraat", de "Mosquitostraat", de "Lancasterstraat", de "Dambusterstraat."

Door de Gemeente Steenbergen is ook een vliegeniersroute opgesteld ter herinnering aan Wing Commander Guy Gibson en Squadronleader Jim Warwick. De wandelroute, welke bijna 3 km lang is, voert langs diverse plaatsen die betrekking hebben op beide omgekomen RAF vliegeniers. De themawandeling is te verkrijgen via de VVV, maar is hier ook te downloaden, zowel in het Nederlands als in de engelse  taal;/data/_uploaded/Doc_Gibson/11-03-21%20Vliegeniersroutefolder%20EN.pdf

Markante herinneringen in de stad Steenbergen aan Wing Commander Gibson en Squadron Leader Warwick:

VERVOLG OP DE DOCUMENTATIE VAN HET 617 SQUADRON VAN DE ROYAL AIR FORCE.

De gehele operatie van de aanval op de Ruhr-dammen van 16-17 mei 1943 houdt de gemoederen nog steeds bezig. Een selectie van de meest belangrijke artikelen is hieronder opgenomen.

RECONSTRUCTIE MOGELIJKE OORZAAK GIBSON'S CRASH

Op de website van de Royal Air Force staat een verwijzing naar artikelen, die gedetailleerde informatie geven over dit bijzondere bombardement. Gemakshalve is de verwijzing naar ieder artikel afzonderlijk hieronder opgenomen.

DAM BUSTING WEAPON

ROUTES BRIEFED AND FOLLOWED

STORY OF THE DAM BUSTER RAID

DAMS RAID AIRCRAFT AND CREWS

OPERATION CHASTISE